Najlepszy chleb jeden z moich ulubieńców. Bardzo długo zachowuje świeżość. Przepis od Liski.
Chleb staropolski
Biga
3 g suszonych drożdży instant lub 6 g świeżych
150 ml ciepłej wody
150 g mąki pszennej
Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość.
Następnie dodać:
50 g mąki pszennej lub pszennej razowej
1,5 łyżeczki soli
280 g zakwasu żytniego
50 g mąki żytniej
1 łyżka oliwy
Wyrobić mikserem lub łyżką tylko do połączenia składników.
Keksówkę o długości 18 cm wysmarować oliwą, wysypać otrębami. Przełożyć do niej ciasto. Wierzch posmarować oliwą. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce .
Piekarnik nagrzać do temp. 250 st C.
Po ok. 1 h ciasto powinno wypełnić całą blaszkę.
Wstawić do piekarnika, spryskać jego ścianki wodą. Piec 10 min.
Zmniejszyć temp. do 190 st C. Piec kolejne 40-45 minut.
Ostudzić i dopiero wówczas kroić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz