niedziela, 15 stycznia 2012

CHLEB STAROPOLSKI

Najlepszy chleb jeden z moich ulubieńców. Bardzo długo zachowuje świeżość. Przepis od Liski.

Chleb staropolski

Biga 
3 g suszonych drożdży instant lub 6 g świeżych
150 ml ciepłej wody 
150 g mąki pszennej 


Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość.


Następnie dodać: 
50 g mąki pszennej lub pszennej razowej 
1,5 łyżeczki soli 
280 g zakwasu żytniego 
50 g mąki żytniej 
1 łyżka oliwy 


Wyrobić mikserem lub łyżką tylko do połączenia składników.
Keksówkę o długości 18 cm wysmarować oliwą, wysypać otrębami. Przełożyć do niej ciasto. Wierzch posmarować oliwą. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce .
Piekarnik nagrzać do temp. 250 st C. 
Po ok. 1 h ciasto powinno wypełnić całą blaszkę.  
Wstawić do piekarnika, spryskać jego ścianki wodą. Piec 10 min. 
Zmniejszyć temp. do 190 st C. Piec kolejne 40-45 minut. 
Ostudzić i dopiero wówczas kroić. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz