niedziela, 26 lutego 2012

Ciasto marchewkowe

Przepyszne ciasto marchewkowe. Pachnące, wilgotne i długo zachowuje świeżość.
Przepis znalazłam na blogu Liski.

4 jaka
250 g cukru pudru
185 ml oleju słonecznikowego
300 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
400 g marchwi obranej i startej na tarce
Ja dodaję również orzechy włoskie, rodzynki wcześniej namoczone w rumie i skórkę pomarańczową.

Jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać olej.
Mąkę przesiać przez sito dodać sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon , a następnie połączyć z jajkami.
Na końcu dodać tartą marchew ,orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st C i piec 1 godzinę.

Po wystudzeniu można zrobić polewę.
50g miękkiego masła rozetrzeć z 100g cukru pudru , 2 łyżeczkami soku z cytryny  i kilkoma kroplami ekstratu waniliowego . Do tego należy wmieszać 200g pełnotłustego serka gładkiego.
Masę rozsmarować na cieście i zostawić na noc do stężenia.

1 komentarz:

  1. najbardziej w tym cieście kocham ta polewę z serka :) PYCHA!!

    OdpowiedzUsuń