niedziela, 22 lipca 2012

Bułka cytrynowa

Drożdżowa niesamowicie aromatyczna buła.

300g mąki
1 łyżeczka drożdży instant
100 ml ciepłego mleka
60g cukru ( w tym 1 łyżka z prawdziwą wanilią)
60g masła (masło rozpuścić i ostudzić)
2 jaja
skórka z otartej cytryny

Wszystkie składniki połączyć i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Odstawić do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części i uformować wałki. Zrobić warkocz i zwinąć ciasto .
Ułożyć na blaszce tak aby  koniec ciasta zawinąć lekko pod spód.
Pozostawić do wyrośnięcia około 30minut.

Wieniec posmarować roztrzepanym jajkiem w włożyć do nagrzanego piekarnika 190 stopni na 35 minut.

Przepis z książki M. Zielińskiej "Drożdżowe wypieki" z niewielkimi moimi modyfikacjami.











3 komentarze: