sobota, 7 lipca 2012

Ciasto z czarną porzeczką





Podane składniki na tortownicę o średnicy 24cm.
3 jaja
90 g cukru ( z braku zwykłego użyłam cukier trzcinowy)
łyżka domowego cukru waniliowego
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
175 g mąki pszennej
86g oleju ( użyłam oliwy z oliwek)
około 300g czarnej porzeczki

Ubić białka pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijać i kolejno dodawać żółtka, na koniec wlać olej i nadal ubijać mikserem. Mąkę przesiać dodać proszek do pieczenia , wsypać do ubitej masy i lekko wymieszać łyżką. Ciasto wlać do formy wysmarowanej masłem i obsypanej semoliną lub bułką tartą. Na wierzch rozłożyć owoce i posypać z wierzchu cukrem trzcinowym. Można również po upieczeniu dodatkowo posypać cukrem pudrem jeżeli ktoś woli bardziej słodkie.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st. i piec około 50 min.



1 komentarz:

  1. Edytko jak tutaj u Ciebie apetycznie :)) Smakołyk za smakołykiem az slinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń