Chałka na miodzie
Składniki:
500g mąki
15g drożdży
60-70ml letniej wody
3 jajka
50g rozpuszczonego i ostudzonego masła
1/4 szklanki płynnego miodu
Drożdże rozmieszać z 2 łyżkami letniej wody, cukrem i 1 łyżką mąki, pozostawić na 5 minut .
Zaczyn dodać do reszty składników i wyrabiać ok. 10 min. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Jeśli jest zbyt ścisłe, dodać trochę wody. Pozostawić w temperaturze pokojowej na około 2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
Po 1 godzinie wyjąć na blat posypany mąką, odgazować, rozpłaszczając, włożyć z powrotem do miski.
Można też zrobić ciasto wieczorem, szczelnie przykryć, a po 30 minutach wstawić na noc do lodówki.
Ciasto wyjąć ok. 30 minut przed dalszą obróbką, żeby osiągnęło temperaturę pokojową.
Ciasto podzielić na 6 części . Uformować je w wałki, spleść w warkocz, końce zlepić i podwinąć pod spód.
Chałki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .
Przykryć i pozostawić do podwojenia objętości na 1,5-2 godziny.
Posmarować roztrzepanym jajkiem , Piec w temperaturze180st około 30-35min.
Przepis pochodzi z książki Małgorzaty Zielińskiej "Drożdżowe wypieki".
Pięknie ci wyrosła ta chałka. Muszę wypróbowac twój przepis. Bardzo ładne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń