środa, 18 stycznia 2012

Wytrawne muffiny.

Muffiny z serem feta.

Pyszne wytrawne muffiny. Idealne na każdą imprezę, a także można je jeść zamiast kanapek. Pychota.
Przepis od Dorotki ,a od  siebie dodałam oliwki i pomidory.


Składniki na około 15 sztuk (zależy od foremek)
  • 1 duża czerwona papryka
  • 125 g masła
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 200 g sera feta
  • 400 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • przyprawy: sól (około ½ łyżeczki), pieprz, słodka czerwona papryka, gałka muszkatołowa wg uznania
  • oliwki zielone
  • pomidory suszone (z oliwy)
Paprykę posmarować oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC. Piec około 30 - 40 minut. Upieczoną włożyć do posolonej wody, odczekać chwilę, obrać ją ze skórki, pokroić w kostkę. Ser feta również pokroić w kostkę. Oliwki i pomidory pokroić.
Masło rozpuścić i zostawić do ostygnięcia. Przygotować suche składniki: mąkę przesiać do naczynia, wymieszać z proszkiem i przyprawami. W drugim naczyniu wymieszać mokre: roztrzepane jajka, mleko i ostudzony tłuszcz. Połączyć składniki mokre z suchymi dodając pokrojoną w kostkę paprykę,  ser feta, oliwki, pomidory. Wymieszać szybko i mało dokładnie (mogą pozostać grudki).
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać do papilotek (do 3/4 wysokości, choć ja nakładałam pełne, bez górki). Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC. Podawać na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz