Pyszne waniliowe bezy. Na zewnątrz kruche,a w środku lekko ciągnące. Ja daję zamiast zwykłego cukru cukier z naturalną wanilią i na blachę nakładam porcje dużą łyżką. Właśnie takie lubią najbardziej moje dzieci.
Przepis od Dorotki z bloga Moje Wypieki.
- 6 białek
- szczypta soli
- 300 g drobnego cukru
- świeżo wyciśnięty sok z niedużej cytryny
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- Białka ubić na sztywno mikserem na wysokich obrotach, dodając szczyptę soli. Partiami dodawać cukier , po jednej łyżce, cały czas ubijając. Dodać skrobię, ubijając. Następnie stopniowo wlewać sok z cytryny, ubijając.
- Masę bezową nałożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę bezy. Zostawiać między nimi nieduże odstępy - trochę urosną ( można również nakładać łyżką)Piec około 70 - 80 minut w temperaturze 120ºC (czas pieczenia zależy od piekarnika), lub dłużej i nawet w niższej temperaturze, jeśli lubicie bardziej wysuszone bezy.
Przepis na domowy cukier waniliowyPolecam zrobić. Ja jestem uzależniona od tego cukru.Wspaniały, aromatyczny.Składniki:- 2 szklanki drobnego cukru
- 1 laska wanilii
Cukier wsypać do szczelnego pojemnika. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, zeskrobać nasionka, wymieszać z cukrem. Pustą laskę wanilii przeciąć na 2 - 3 części, również zakopać w cukrze. Zamknąć pojemnik. Wstrząsnąć. Cukier jest gotowy do użycia po 1 - 2 tygodniach. Można go używać jak zwykłego, granulowanego cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz