czwartek, 16 lutego 2012

Pączki

No tak jak Tłusty Czwartek to nie może zabraknąć pączków.
Ja niestety nie mogę jeść smażonych potraw. Ale jeżeli chodzi o pączki to i na to jest rada.
Niedawno znalazłam świetny przepis na pączki pieczone w piekarniku.
Smakują naprawdę wspaniale . Przepis znalazłam u Dorotki na blogu Moje Wypieki.
Polecam naprawdę wyśmienite. Z takiej porcji wychodzi sporo pączków więc na początek radzę wypróbować z połowy porcji. Chociaż moi pączkożercy zjadają każde ilości.

PIECZONE PĄCZKI

1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
7 g suchych drożdży
2 łyżki  masła
2/3 szklanki cukru
2 jajka
5 szklanek mąki
1 łyżeczka soli

Do mleka wsypać drożdże zamieszać i zostawić na 10 minut.
Masło rozpuścić i chłodne dodać do mleka, wsypać cukier. Jajka roztrzepać.
Do mąki wlać mleko i roztrzepane jajka ,wsypać sól i wyrabiać ciasto.
Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

Po tym czasie wyjąć ciasto krótko wyrobić i rozwałkować na około 1,5 cm.
Szklanką wycinać koła i układać na blaszce na macie teflonowej lub silikonowej.
Przykryć ściereczką i ostawić w ciepłe miejsce do napuszenia na około 45 min.

Wkładać do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec 8-10 minut. Nie za długo bo będą suche.
Po upieczeniu pączki nadziewać szprycą .Można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Jeżeli ktoś lubi można również rozpuścić masło i maczać pączki najpierw w maśle a potem w cukrze pudrze .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz