Bardzo dobre pszenne bułeczki. Po upieczeniu skórka chrupiąca , a miąższ miękki.
Na drugi dzień również smakują wyśmienicie.Przepis od Dorotki.
400 g mąki pszennej chlebowej
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka drobnego cukru
7 g drożdży instant
120 ml ciepłego mleka
175 ml ciepłej wody.
Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy. Cisto powinno być gładkie i elastyczne.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Ciasto wyłożyć na stolnicę podzielić na około 8 części. Z każdej uformować kulkę , a następnie lekko rolować by nadać bułeczce owalny kształt. Układać na blasze lekko obsypać mąką.
Przykryć ręczniczkiem i pozostawić na 30 min do wyrośnięcia.
Po tym czasie zrobić w bułce przedziałek i ponownie odstawić na 15 min do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 230 st. C i piec około 15 min na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz