sobota, 24 marca 2012

Babka drożdżowa Magdy Gessler

Znalazłam na internecie przepis na babkę drożdżową Magdy Gessler .
Podobno przepis pochodzi z jej książki " Kuchnia moja pasja".
Zrobiłam babkę według podanego przepisu i muszę stwierdzić , że jest przepyszna.
Ciasto jest niesamowicie puszyste i lekko wilgotne. Pychota.
1/2 szklanki mleka
40g świeżych drożdży
3 całe jajka
2 żółtka
100g miękkiego masła
100g cukru
2 szklanki mąki
1 torebka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
starta skórka z 1 cytryny
szczypta soli
1/2 szklanki bakalii /rodzynek, migdałów pokrojonych w słupki, suszonej żurawiny, skórki pomarańczowej/

W letnim mleku rozpuścić drożdże. Dodać około 1/3 szklanki mąki i wymieszać na gładką masę.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1/2 godziny.
Ubić mikserem jajka i żółtka razem z cukrem, skórką cytrynową, solą i wanilią.
Dodać masę jajeczną do zaczynu i dosypać resztę mąki i zmiksować do połączenia składników i uzyskania gładkiego ciasta .Dodać masło pokrojone na kawałki i miksować do jego połączenia z ciastem.
Dosypać bakalie /można oprószyć je mąką, zapobiegnie to opadaniu ich na dno ciasta/ .
Ciasto wylać do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.
Pozostawić do wyrastania , do momentu podwojenia jego objętości.
Jak urośnie ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 30-40 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz