Jeden z moich ulubionych. Bardzo smaczny również następnego dnia.
Pachnący, chrupiąca skórka miąższ z dziurkami. Przepis Liski "Pszenny chleb koperkowy".
400g mąki pszennej
280g wody
10g soli
6 g świeżych drożdży
Wszystkie składniki wymieszać .Miskę przykryć i odstawić na 12 godzin.
Następnie ciasto przełożyć na stolnicę złożyć dwa razy na pół tak aby powstał okrągły bochenek.
Przełożyć na ściereczkę solidnie obsypana mąką i zostawić w koszyku do wyrastania na 30 minut.
Garnek żeliwny z pokrywą włożyć do zimnego piekarnika i nastawić na 230 stopni C.
Po około 1/2 godz. wyjąć garnek i ostrożnie przełożyć wyrośnięty chleb do garnka.
Przykryć pokrywą piec 20 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywę i dopiekać około 30minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz