niedziela, 11 marca 2012

Walijski chleb z czosnkiem.

Bardzo prosty w wykonaniu chleb.
Skórka chrupiąca a miąższ lekko wilgotny i pachnący czosnkiem.

115 g mąki razowej 
350g mąki pszennej chlebowej 
2 łyżeczki soli
15g drożdży 
150 ml letniego mleka
120 ml letniej wody
50 g roztopionego masła
2 ząbki czosnku
można dodać koperek, szczypiorek, natkę pietruszki

Z drożdży i mleka zrobić rozczyn.
Gdy drożdże ruszą mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto około 10 min.
Ciasto powinno być sprężyste .
Miskę smarujemy oliwą i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni C 35-40 minut.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz