czwartek, 3 maja 2012

Bułki na zakwasie

Bardzo smaczne bułki na zakwasie żytnim.
Skórka lekko chrupiąca, miąższ delikatnie wilgotny z regularnymi dziurkami.
Pachną jak świeży chleb w smaku podobnie.
Najlepsze w dniu wypieku.
Przepis pochodzi z książki "Domowa piekarnia" Małgorzaty Zielińskiej.




Z podanych składników wychodzi 8 bułek .

Z podanych składników dzień wcześniej najlepiej wieczorem zrobić zaczyn.
30 g zakwasu pszennego lub żytniego
160 g mąki pszennej
110 g letniej wody
Połączyć wszystkie składniki i zostawić na noc na około 12-14 godzin w temperaturze pokojowej.

Następnego dnia dodajemy do zaczynu
350 g mąki pszennej
50 g mąki razowej pszennej
170 g wody
1 łyżeczka soli

Łączymy składniki i wyrabiamy ciasto 10 minut. Przykrywamy i odstawiamy na około 2 godziny.
Po 1 godzinie przerywamy proces wyrastania wyjmując ciasto na blat, rozciągając, ponownie złożyć boki ciasta do siebie, włożyć z powrotem do miski na 1 godzinę.
Gdy ciasto lekko wyrośnie wyjmujemy na blat, dzielimy  na 8 części i zostawiamy pod przykryciem na 30 min.
Z każdego kawałka formujemy bułkę, układamy na blaszce i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 230 stopni około 25minut.



1 komentarz:

  1. czy polecasz tą książkę,bo zastanawiam się nad jej kupnem,kupiłam już książkę Chleb- Hamelmana i czekam na dostawę i nie mogę się doczekać:)

    OdpowiedzUsuń