wtorek, 1 maja 2012

Cebularze

Pyszne cebulowe chrupiące, pachnące bułeczki.



Składniki na 6 bułeczek.

Ciasto
250 g mąki pszennej
7g świeżych drożdży
150 ml wody
szczypta cukru
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki soli

Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru dodać trochę mleka posypać mąką i odstawić do wyrośnięcia.
Po kilku minutach dodać zaczyn do mąki i dodać pozostałe składniki. Ciasto wyrobić i odstawić do podwojenia objętości .

Przygotować farsz z cebuli.

Cebule drobno pokroić. Na patelnię wlać olej dodać posiekaną cebulę. Lekko poddusić nie rumienić.
Dodać przyprawy; sól, pieprz, mielony kminek, pieprz ziołowy, majeranek. Odstawić do ostudzenia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części . Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i układać na blasze.
Pozostawić przykryte w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po około 15 minutach w każdej bułce zrobić zagłębienie np. wieczkiem od słoika. W pojemniku przygotować trochę wody z oliwą i posmarować każdą bułkę następnie napełnić bułki wcześniej przygotowanym farszem cebulowym. Odstawić na kolejne 15 minut.
W tym czasie nagrzać piekarnik do temp. 200 stopni i piec około 30minut .Bułki powinny być rumiane.


1 komentarz: