niedziela, 6 maja 2012

Ciasto z owocami

Zostało mi trochę śliwek mrożonych i pomyślałam że czas najwyższy je wykorzystać.
Przepis na ciasto z owocami jest idealny.
Ciasto jest puszyste, lekkie i co najważniejsze można dać dużo owoców ,a i tak nie opadną na dno.
Przepis pochodzi z bloga Doroty .
Ja zrobiłam z połowy porcji w tortownicy o średnicy 24cm.






Składniki na połowę porcji .
3 jaja
82 g szklanki cukru
75 ml oleju
170 g szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dowolne owoce.

Białka oddzielić od żółtek. Ubijamy białka pod koniec stopniowo dodając cukier. Kolejno dodawać żółtka cały czas ubijać. Miksując wlewamy olej. Mąkę z proszkiem do pieczenia wsypujemy delikatnie mieszając.
Wlać do formy na wierzch ułożyć owoce. Włożyć do nagrzanego piekarnika 170 stopni na 60 minut.
Po upieczeniu można posypać cukrem z wanilią lub cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz