niedziela, 6 maja 2012

Bułki z dodatkiem ziemniaków.

Mięciutkie i pachnące bułeczki.
Przepis pochodzi z książki "Domowa piekarnia"



150 g ziemniaków
1 płaska łyżeczka drożdży instant
10 g masła
100 g mleka
1jajo
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli

150 g ziemniaków obrać, ugotować przecisnąć przez praskę. Dodać 10 g masła, 100 g mleka i 1 płaską łyżeczkę drożdży wszystko wymieszać. Jajko ubić z solą , dodać do masy ziemniaczanej.
Wszystko połączyć z mąką i wyrobić ciasto.
Miskę posmarować oliwą i umieścić w niej ciasto przykrywając pokrywką. Odstawić do wyrośnięcia.

Ciasto podzielić na 8 części z każdej uformować bułkę podwijając końce pod spód i mocno zlepiając.
Kłaść na blaszce zlepieniem do spodu. Odstawić przykryte ściereczką na 30 minut.
Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować mlekiem.
Włożyć do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec 20 minut.

1 komentarz:

  1. Bułeczki wyglądają nieziemsko, a smakują pewnie jeszcze lepiej. Zazdroszczę zdolności kulinarnych, jakże mi się marzy świeży chlebek i bułeczki...

    OdpowiedzUsuń