środa, 29 sierpnia 2012

Ciabatta I

Właśnie wyjęłam z pieca i są jeszcze gorące .Zapach w całym mieszkaniu.
Bułeczki są chrupiące na zewnątrz a w środku puszyste, lekko wilgotne.
Pychota

Przepis pochodzi z książki  Małgorzaty Zielińskiej "Drożdżowe wypieki".

Składnik:
zaczyn
250g mąki
8g drożdży świeżych
150ml letniej wody

Wymieszać składniki na zaczyn, tak aby powstało gładkie ciasto. Przykryć folią i pozostawić do przefermentowania w temperaturze pokojowej na 8-12 godz.
ciasto
przygotowany wcześniej zaczyn
500g mąki
300ml letniej wody
12g drożdży świeżych
2 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy

Rozrobić drożdże z wodą, dodać do zaczynu i rozmieszać na gęste ciasto.Dodać połowę mąki , wymieszać przykryć filią i pozostawić na około 2godz. aż co najmniej podwoi swoją objętość.

Do wyrośniętego ciasta dodać sól, oliwę i resztę mąki, wymieszać. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Pozostawić szczelnie przykryte do podwojenia objętości około 1,5 godz.

Ciasto podzielić na 12 części , uformować lekko umączonymi rękoma bułki i ułożyć w dość dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać mąką przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

Piekarnik nagrzać do temp. 230 stopni i piec około 20 minut





6 komentarzy:

  1. mm wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciabatki, choć sama jeszcze nigdy nie piekłam :) Ale czas najwyższy spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bułeczki, bułeczki, a ja głodna jestem :)), a tu noc! hihi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja czasami piekę w nocy jak się nie wyrobię w ciągu dnia.

      Usuń