Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Małe pomidory kroimy na połówki i układamy na blaszce skórką do dołu. Posypujemy solą, tymiankiem, liśćmi laurowymi, bazylią .
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 80 st. .
Po wysuszeniu pomidory wkładamy do słoików i zalewamy podgrzaną oliwą z oliwek.
Słoiki zakręcamy i obracamy do góry dnem.
Witaj
OdpowiedzUsuńRobię takie właśnie pomidorki.
Uwielbiam .
Ja wybieram podłużną ich odmianę , chyba Lime sie nazywa.
Pozdrawiam
Ja też zazwyczaj robię z tych podłużnych ale coś ostatnio u mnie na targu ich nie widzę.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSpróbuję zrobić :) dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńA jak długo trzeba je trzymać w piekarniku? W 80st, tak?
Martenko to zależy od pomidorów. Od wielkości.
UsuńOstatnio robiłam z takich małych i były w piekarniku jakieś 3,5 godziny.
A jak robiłam w tamtym roku z większych pomidorów Lima(uważam że wychodzą smaczniejsze) to wstawiałam na noc do piekarnika.
Dziękuję za odpowiedź :)
Usuń