niedziela, 26 sierpnia 2012

Suszone pomidory

Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Małe pomidory kroimy na połówki i układamy na blaszce skórką do dołu. Posypujemy solą, tymiankiem, liśćmi laurowymi, bazylią .
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 80 st. .
Po wysuszeniu pomidory wkładamy do słoików i zalewamy podgrzaną oliwą z oliwek.
Słoiki zakręcamy i obracamy do góry dnem.

6 komentarzy:

  1. Witaj
    Robię takie właśnie pomidorki.
    Uwielbiam .
    Ja wybieram podłużną ich odmianę , chyba Lime sie nazywa.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też zazwyczaj robię z tych podłużnych ale coś ostatnio u mnie na targu ich nie widzę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Spróbuję zrobić :) dziękuję za przepis :)
    A jak długo trzeba je trzymać w piekarniku? W 80st, tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Martenko to zależy od pomidorów. Od wielkości.
      Ostatnio robiłam z takich małych i były w piekarniku jakieś 3,5 godziny.
      A jak robiłam w tamtym roku z większych pomidorów Lima(uważam że wychodzą smaczniejsze) to wstawiałam na noc do piekarnika.

      Usuń