niedziela, 17 lutego 2013

Łatwe ciasto drożdżowe

50g świeżych drożdży
110g cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
2 roztrzepane jajka
115g oleju
125g mleka
340g mąki

Wszystkie składniki według kolejności umieszczamy w misce i zostawiamy pod  przykryciem na trzy godziny ( nie mieszamy, jajka i mleko mogą być zimne).
Po trzech godzinach ciasto miksujemy mikserem na niskich obrotach ( ciasto będzie luźne ale takie ma być).
Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką tortownicy o średnicy 26cm.
Układamy owoce (ja dałam mrożone śliwki ) i posypujemy kruszonką .
Ciasto można zrobić bez owoców np. z rodzynkami i na wierzch posypać kruszonką .
Tortownicę wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 st. i pieczemy około 45 minut.


Przepis pochodzi z bloga Leśny Zakątek




2 komentarze:

  1. Unikam ciasta drożdzowego bo zazwyczaj mi nie wychodzi ale twój przepis wydaje sie prosty a placek wyglada wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  2. Unikam ciasta drożdzowego bo zazwyczaj mi nie wychodzi ale twój przepis wydaje sie prosty a placek wyglada wspaniale

    OdpowiedzUsuń