czwartek, 19 stycznia 2012

Zupa z czerwonej soczewicy.

Uwielbiam wszelkiego rodzaju zupy. Szczególnie zimą gdy za oknem szaro wspaniale jest zjeść gorącą zupkę.

 ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY
Do garnka wlewamy trochę oliwy z oliwek dodajemy cebulę drobno posiekaną chwilę dusimy.
Wsypujemy pokrojoną marchew, pietruszkę, seler chwilę dusimy. Wlewamy wrzącą wodę , dodajemy zmiażdżony czosnek, kilka suszonych pomidorów i gotujemy na wolnym ogniu.Następnie w garnku lądują przyprawy (ziele angielskie, pieprz,liść laurowy, sól, trochę lubczyku). Po około 15 min. wsypujemy soczewicę i gotujemy 15min. Na koniec można dać trochę koncentratu pomidorowego. Wszystko miksujemy .Przed podaniem wsypujemy kilka ziaren czarnuszki lub troszkę cynamonu. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz