niedziela, 22 stycznia 2012

Chleb wiejski.

CHLEB WIEJSKI

Bardzo dobry chleb .Jeden z moich ulubionych. Chrupiąca skórka,lekko wilgotny miąższ z małymi dziurkami.
Przepis z bloga Liski.

3/5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka wody
1 łyżeczka soli
1/8 łyżeczki drożdży

Wszystko mieszamy aż powstanie gładka masa i pozostawiamy na 12-16 godzin.

Następnie dodajemy
 3/5 szklanki mąki pszennej chlebowej
1/5 szklanki wody
1 łyżeczkę soli
1/2 łyżeczkę drożdży

Wszystko miksujemy aż ciasto będzie gładkie i sprężyste.
Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godziny aż ciasto podrośnie. /mi to zajmuje 3godziny/

Ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do foremek. Przykrywamy aby nie wysychało.
Odstawiamy na kolejne 2 godziny aby wypełniło formę.

Nagrzewamy piekarnik na 220 stopni i pieczemy około 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz