CHLEB WIEJSKI
Bardzo dobry chleb .Jeden z moich ulubionych. Chrupiąca skórka,lekko wilgotny miąższ z małymi dziurkami.
Przepis z bloga Liski.
3/5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka wody
1 łyżeczka soli
1/8 łyżeczki drożdży
Wszystko mieszamy aż powstanie gładka masa i pozostawiamy na 12-16 godzin.
Następnie dodajemy
3/5 szklanki mąki pszennej chlebowej
1/5 szklanki wody
1 łyżeczkę soli
1/2 łyżeczkę drożdży
Wszystko miksujemy aż ciasto będzie gładkie i sprężyste.
Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godziny aż ciasto podrośnie. /mi to zajmuje 3godziny/
Ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do foremek. Przykrywamy aby nie wysychało.
Odstawiamy na kolejne 2 godziny aby wypełniło formę.
Nagrzewamy piekarnik na 220 stopni i pieczemy około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz